Nije nikakva novost da je glavni uzročnik nastanka karijesa hrana koju konzimiramo i količina unešenog šećera, a svi savjeti koji se odnose na ishranu i oralno zdravlje zasnivaju se na izbjegavanju slanih i slatkih grickalica i sokova između redovnih obroka.
Svjetska zdravstvena organizacije ( SZO) je 1995. godine donijela smjernice za ishranu u kojima se preporučuje izbjegavanje hrane koja sadrži šečer posebno u dječijem uzrastu, a isto se odnosi i na period adolescencije. Naime, rast i razvoj nameću potrebu za većom količinom hrane, nego što je to slučaj u odrasloj i zreloj životnoj dobi, ali zadatak mlađih generacija je da izbjegavaju šećere u širokom luku.
SZO čak ograničava i unos prirodnih šećera u voću i povrću koji bi, prema preporuci, trebalo da je manji od 10% ukupnih dnevnih potreba za hranom. Jednostavno rečeno količina voća koju bi trebalo da konzumiramo na godišnjem nivou je između 15 i 20 kg po osobi.
Dnevno, trebalo bi da pojedemo maksimalno četiri voćke, čak i manje.
Važne činjenice: